DSC04264
DSC04268
DSC04314
DSC04328
DSC04341
DSC04350
P1010070
slid1-1
untitled-1-01
untitled-1-02
untitled-1-03
untitled-1-04
untitled-1-05
untitled-1-07
untitled-1-08
untitled-1-09
untitled-1-10
Welpen aan het roer

Veel gestelde vragen Scouting Academy

Op deze pagina staan de vaak gestelde vragen over Scouting Academy.
Staat jouw vraag er niet bij? Stel hem dan!!!
algemene vragen over Scouting Academy via Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spambots. JavaScript moet zijn geactiveerd om het te bekijken. of specifieke vragen over praktijkbegeleiding via Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spambots. JavaScript moet zijn geactiveerd om het te bekijken.

 

 

 ● MOET ik op training?
Nee, dat moet niet. In Scouting Academy wordt rekening gehouden met wat je al kunt, weet of doet - zodoende hoef je zaken niet dubbelop te doen. Wel wordt van jou verwacht dat je je blijft ontwikkelen, bijvoorbeeld in de functie die je hebt. Ontwikkelen kan op talloze manieren en het volgen van een training is een van de manieren om dit te doen. 

 ● Onze groep heeft geen praktijkbegeleider. Hoe kom ik aan mijn kwalificatie?
Helaas is er geen mogelijkheid om je kwalificatie te krijgen zonder gekwalificeerd praktijkbegeleider in jouw groep. Scouting Limburg verzorgt enkel een aanbod voor ontwikkeling (trainingsmodules, workshops en spel) en de kwalificatie voor praktijkbegeleiders, praktijkcoaches, trainers en regio-organisatoren. Het is de verantwoordelijkheid van de groep te zorgen dat er een praktijkbegeleider is.
Maar geen nood - ook zonder praktijkbegeleider mag je deelnemen aan onze trainingen. 

 ● Hoe kan ik mijn competenties ontwikkelen?
Een competentie bestaat uit drie items; kennis, houding en vaardigheden. Deze onderdelen beïnvloeden elkaar. 
Elk item (kennis, houding of vaardigheden) kun je op meerderlei manieren ontwikkelen, maar ze kunnen niet zonder elkaar. 
- Kennis kun je bijvoorbeeld ontwikkelen door een boek te lezen, via internet of een training volgen. 
- Vaardigheden leer je door instructie, oefening of door het vaker te doen. 
- Houding heeft alles te maken met hoe jij je opstelt, wat je wel of niet doet en waarom. Misschien doe je iets niet omdat je bepaalde kennis of vaardigheden mist, misschien wel omdat je iets niet wil of durft. Houding heeft dan ook alles te maken met hoe jij als persoon in elkaar steekt.

 ● Waar of hoe kunnen wij een praktijkbegeleider vinden?
Helaas is het vinden van een prakitjkbegeleider soms als een speld in een hooiberg. De meeste kans kun je hebben door te kijken in de eigen groep of de nabije omgeving. Denk bijvoorbeeld aan oud stafleden of ouders van jeugdleden. Vaak hebben zij veel kennis, ervaring en een heldere kijk op de zaak. Bovendien laat Scouting je nooit echt los, zeker niet wanneer er nog contacten zijn.
Mocht het echt niet lukken bekijk dan of er binnen de groep geen alternatieven zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verdelen van de last, meerdere mensen die samen het volledige takenpakket vervullen. 

 ● Ik heb mijn opleiding social werk afgerond en behaald op niveau 4. Krijg ik nu vrijstelling?
Binnen Scouting Academy ontwikkel je je competenties. Oftewel: je gaat leren wat je nog niet kunt en weet en doet. Het maakt daarbij niet uit waar je die kennis, houding of vaardigheden hebt opgedaan. Wanneer jij in overleg en afstemming met je praktijkbegeleider tot de conclusie komt dat je over alle gewenste competenties beschikt, kun je gekwalificeerd worden (mits de praktijkbegeleider ZELF al gekwalificeerd is). 

 ● Welke plek heeft de praktijkbegeleider in de groep?
De praktijkbegeleider maakt geen deel uit van het groepsbestuur, wel van de groepsraad. De praktijkbegeleider staat als het ware naast de groep (evenals de materiaal- of gebouwbeheerder). Van ‘buitenaf’ begeleidt en ondersteunt hij vrijwilligers in hun ontwikkeling. Als directe contactpersoon in het bestuur dient de groepsbegeleider. In Scouts Online valt de functie van praktijkbegeleider onder ondersteuningsteam. 

 ● Ik heb een training gevolgd wordt ik nu gekwalificeerd?
Nee, na het volgen van een training wordt je niet gekwalificeerd. Een training is enkel een manier om kennis en ervaring op te doen of vaardigheden te leren. Dit wil echter niet zeggen dat je het hierna kunt toepassen. Na het volgen van een training ga je in de praktijk aan de slag met datgene wat jij geleerd hebt. De praktijkbegeleider zal hierbij meekijken. Als het goed is zien jullie beiden dat je groeit en vaardiger wordt.
Voor een praktijkbegeleider geldt ditzelfde. Voor hem of haar is de praktijkcoach degene die meekijkt en de ontwikkelingen bijhoudt. 

 ● Moet ik de training volgen voor praktijkbegeleider?
Nee, dat moet niet! Wanneer blijkt dat jij al voldoende kennis, ervaring en vaardigheden hebt op de inhoud van de training moet dit niet. Evenals voor bijvoorbeeld leiding is de training een plek om jouw deskundigheid bij te spijkeren. De training is dan ook een onderdeel van het kwalificatietraject. De praktijkbegeleider is dan al in de praktijk aan de slag, heeft al de nodige ervaring opgedaan + heeft het intakegesprek gehad. Zodoende kan hij of zij een gedegen keuze maken welk onderdeel of onderdelen wel of niet meer gevolgd hoeven worden. 

 

Heb jij een vraag?
Stel 'm - via Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spambots. JavaScript moet zijn geactiveerd om het te bekijken. of neem contact op met Scouting Limburg.

 

 

 

 

 

 

Nieuws

Expeditie Joti; met dank aan onze sponsoren

Expeditie Joti; met dank aan onze sponsoren

Inmiddels hebben alle prijswinnaars hun prijs in ontvangst genomen.
Op deze plek spreken weLees meer

Kids Party 13/14april '19

Kids Party 13/14april '19

 

Een superleuk speelfestijn voor bevers en welpen buiten in de natuur. Elk jaar in .. 

Lees meer

Workshop aanbod

Workshop aanbod

 

Jaarlijks verzorgd Scouting Limburg tal van workshops rondom uiteenlopende onderwe.. .. 

Lees meer

MEER NIEUWS